Geschiedenis van de elektrische deken

1. Elektrische deken voor patiënten

De apparaten die zich ontwikkeld hebben tot de hedendaagse elektrische warmtedekens waren in de eerste plaats bedoeld voor invaliden. De bedenker van de warmtedeken was een Amerikaanse arts, Sidney Russel, die een verwarmde pad in 1912 uitbracht. Russel zocht een manier om zijn patiënten warm te houden. Hij ontwikkelde een deken die gebruikt maakte van elektrische draden, omwikkelt met isolerende tape. Commercieel gebruik van de elektrische deken begon rond 1920, toen elektrische dekens werden gebruikt bij patiënten met tuberculose. Deze patiënten werd aangeraden om voldoende frisse lucht binnen te krijgen en sliepen met de ramen open. Elektrische dekens hielpen bij het warm houden van deze patiënten. In 1930 werden de dekens geproduceerd in Amerika en Engeland, allereerst als luxe artikel en als luxe accessoire voor in een ziekenkamer.
In 1936 introduceerde een bedrijf een warmtedeken met automatische temperatuurregeling. Een thermostaat die zich naast het bed bevond, controleerde constant de omgevingstemperatuur in de kamer en paste hierop de tempratuur van deken aan door hem constant aan of uit te schakelen. Deze dekens waren ook voorzien van een aantal veiligheid thermostaten, welke de deken uit kon schakelen wanneer deze te heet werd.

2. De opmars van de elektrische deken

De elektrische deken zoals we hem vandaag de dag kennen, werden pas na de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld. Onderzoek naar verwarmde kostuums voor  gevechtsvliegers heeft geleid tot verbetering van de veiligheid en de mogelijkheid om de dekens dunner en makkelijker vouwbaar te maken. In 1945, toen de oorlog bijna ten einde was begon een bedrijf, General Electric, te adverteren met hun automatische warmtedekens. Ze benadrukten dat hun techniek de piloten had geholpen tijdens de gevechten over Japan. Het imago van de warmtedekens veranderde, van iets wat bedoeld was voor de zieken of ouderen, naar een modern gemak waarmee slapen voor iedereen comfortabeler werd.


Afbeelding 1; 1945 - na de oorlog een elektrische deken

3. De twee-persoons elektrische deken

Rond de jaren 80 van de vorige eeuw kwamen de eerste tweepersoons warmtedekens op de markt. De dekens kregen twee afstandsbedieningen aan beide zijden van het bed. In het begin van 1984 veranderde deze technologie drastisch door het ontwikkelen van een thermostaatloze deken. Deze nieuwe dekens waren voorzien van bedrading die van zichzelf kunnen 'voelen'. De deken kan hierop de tempratuur aanpassen afhankelijk van het lichaamstemperatuur en omgevingstemperatuur. Deze technologie wordt nog steeds gebruikt in moderne dekens.


Afbeelding 2; een adverentie voor een elektrische deken uit 1950

4. De tegenwoordige tijd

Tegenwoordig zijn elektrische dekens niet meer weg te denken uit het hedendaagse beeld. Bijna ieder huishouden heeft wel een elektrische deken in gebruik. Tegenwoordig zijn de dekens uitgerust met luxe snufjes zoals; apart instelbare zones en zijn de dekens niet meer brandgevaarlijk, zoals dat vroeger nog wel eens het geval was. Ook wordt er steeds meer aandacht besteed aan het verbruik. Zo worden de elektrische dekens steeds energiezuiniger.

Heeft u advies nodig?

Heeft u advies nodig?

Mail ons: service[at]zaak-shops.nl

Onze klantenservice is momenteel

(geopend op werkdagen van 9:00 - 17:00)