23/12/2013
Een warmtedeken kan in de winter een grote bijdrage leveren aan je nachtrust. Je hoeft dan geen last te hebben van de kou en ook je spierpijn kan verlicht worden door een lekkere warmtedeken. Een dekbed in het algemeen zorgt voor een groot deel van je slaapcomfort, net als je matras en je kussen en er bestaan echter heel erg veel dekbedden waardoor je als consument soms misschien niet meer weet wat nu het beste is. Dekbedden zijn er in allerlei verschillende kwaliteiten maar vaak is het ook belangrijk te kijken wat bij je past.

Kwaliteit dekbed

Bij dekbedden heb je verschillende soorten vulling, diktes en warmteklassen en die kunnen per persoon anders worden gewaardeerd. In Nederland heb je een bepaald systeem waarmee dekbedden met elkaar worden vergeleken, het Dekbed Informatie Systeem (DIS) wordt hiervoor gebruikt. Deze beoordeeld te kwaliteit van een dekbed op tien verschillende punten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan formaat, gewicht, garantie en de materialen waaruit het dekbed is gemaakt. De ideale warmteklasse verschilt per persoon. Sommige mensen slapen namelijk graag in een erg warme omgeving maar andere zweten bijvoorbeeld weer veel ‘nachts en hebben liever een wat luchtiger dekbed.

Vulling dekbed

De tijk is het omhulsel van de dekbed en zorgt er voor dat de vulling goed bij elkaar worden gehouden. Bij de meer kwalitatief hoogwaardige dekbedden wordt de tijk van katoen gemaakt en een dicht geweven tijk is belangrijk wanneer de vulling van een dekbed van dons is. Een los geweven tijk zal meer lucht doorlaten. De keuze van de vulling van je dekbed is sterk afhankelijk van je persoonlijke smaak, iedere vulling heeft zo zijn eigen eigenschappen.